Алмазна різка бетону та інших твердих будівельних матеріалів

Сучасні технології будівництва передбачають широке використання так званої “алмазної різки”. Що ж являє собою цей спосіб обробки мінеральних будівельних матеріалів, до яких насамперед належать різні види бетону, цегли і натуральне каміння?

Різка отримала назву “алмазна” через те, що для її здійснення застосовують як ручне, так і стаціонарне закріплююче обладнання зі спеціальними дисками, у яких основним ріжучим елементом є алмазний сегмент. Цей твердий матеріал створений, як поєднання синтетичного (штучного) алмазу і спеціального сполучного. Дослідницьким шляхом підібрані характеристики сегментів дозволяють обробляти різні марки бетону, цегли, граніту, мармуру та інших видів мінеральних матеріалів.

Необхідно відзначити, що при цьому для охолодження алмазу можуть використовуватися різні рідини, але найчастіше це вода. Справа в тому, що в процесі роботи під впливом тертя диски сильно нагріваються і при досягненні певної температури неохолоджений алмаз перетворюється просто в вугілля, втрачає свої властивості і розсипається. Тому, практично всі машини для алмазного різання бетону обладнані пристроєм для подачі в робочу область води під тиском. Дана особливість технології має ще одну корисну якість – дозволяє уникнути утворення пилу в процесі роботи.

Для різки,  різних за своєю твердістю і щільністю матеріалів, використовують алмазні диски з різним типом сегмента, які в кожному конкретному випадку покликані забезпечити максимальну продуктивність різання і ресурс. Замовляючи роботи з алмазної різки дуже важливо враховувати наступне:

– забезпечення чіткої та зрозумілої розмітки на поверхні бетону (залізобетону) заощаджує не тільки час виконавця, а й усуває можливість виникнення непорозумінь після виконаної роботи і у Вас завжди є спосіб перевірити відповідність поставленого завдання і отриманого результату;

– наявність водопроводу є необхідним фактором для здійснення алмазного різання, але завжди є альтернатива, наприклад, мобільна ємність з водою для можливості використання насосу і шланга;

– можливість підключення трифазної напруги 380 В 32 / 63А (в залежності від потужності стінорізної машини) теж є необхідною умовою, як альтернативний варіант можна використовувати дизель-генератор або підключитися від віддаленого електрощита, але застосовувати потрібно кабель зі збільшеним перетином і довжиною.